Народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Сергій Ківалов переконаний, що громадянам абсолютно байдужі дизайн і інтер'єр залу, в якому працює Верховна Рада, важливо, щоб приймалися потрібні людям закони, повідомляє прес-служба ПР.

«Випадки виїзних засідань Верховної Ради відомі українському парламентаризму. Наприклад, у 2000 році у зв'язку з напруженою політичною ситуацією парламент проводив свої засідання в Українському домі. Цього разу засідання ВР відбулося саме в будівлі Верховної Ради, в одному з її корпусів, у приміщенні комітетів за адресою вулиця Банкова, 6-8. А не в приміщенні Адміністрації Президента, що також знаходиться на вулиці Банковій», - зазначив політик.

Більше того, як повідомив Ківалов, є практика Конституційного суду, яка стосується цього питання. «Так, наприклад, у 2000 році Конституційний суд України розглядав питання про конституційність актів, прийнятих на засіданні в Українському домі. У результаті, у своєму визначенні від 27 червня 2000 року №2-уп/2000, Конституційний Суд встановив, що «події у Верховній Раді України 21 січня і 1 лютого 2000 р. не мали наслідком порушення засад Конституції України, які є основою конституційного ладу держави», - підкреслив він.

Парламентарій звернув увагу на те, що чинна норма статті 2 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» передбачає, що за рішенням Верховної Ради, прийнятим простою більшістю народних депутатів, її засідання можуть проводитися і не в сесійній залі. «До того ж, у рішенні Конституційного Суду України від 17 жовтня 2002 року №17-рп/2002 у справі про повноважність Верховної Ради України зазначено, що «у разі, якщо за відповідне рішення парламенту проголосувала більшість, таке рішення є прийнятим, незалежно від того, скільки народних депутатів України не брали участь у голосуванні», - сказав народний депутат.

«Разом з тим юридична складова цього питання, звичайно, дуже важлива, але я хочу, перш за все, сказати про те, що, на мою думку, українським громадянам абсолютно байдужі дизайн і інтер'єр залу, в якому працює парламент. Головне, щоб він працював і приймав потрібні людям закони. Інша справа, що таке виїзне засідання було проведено як крайній захід. Знаєте, за всю свою роботу у Верховній Раді я ще такого не бачив, щоб щодня робота блокувалася з якихось нових і нових причин і надуманих підстав. Причому опозиційні депутати в прямому сенсі слова фізично не давали проводити засідання. Ось що в такій ситуації залишалося робити? Мірятися на кулаках?» - зазначив Ківалов.

Також він додав, що багато разів бачив і брав участь у роботі різних колегіальних органів, у тому числі - й міжнародних. «Як представник України у Венеціанській комісії і в ПАРЄ, де на засіданнях розглядаються дійсно важливі і складні питання державного значення, і, звичайно ж, бувають конфлікти, я уявити собі не можу, щоб там хтось навіть допустив у думках такий варіант вирішення питання, як фізичне блокування роботи. Чесно кажучи, ось така поведінка окремих представників української опозиції і повне небажання працювати мене вкрай обурює. Може, причина цього - елементарна лінь, може - бажання постійно «бути в телевізорі», не знаю. Але я впевнений, що наші громадяни все це бачать і гідно оцінять таку «бездіяльну діяльність» опозиції на наступних виборах», - підсумував парламентарій.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні народні депутати від фракцій Партії регіонів і Комуністичної партії України проголосували за проведення пленарного засідання поза будівлею парламенту.

Сьогоднішнє засідання парламентської більшості, яке проходило в будівлі комітетів Верховної Ради на вулиці Банковій, завершилося.

Голова парламенту Володимир Рибак заявив, що ранкове засідання парламенту 5 квітня розпочнеться о 10.00 у сесійній залі Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

348