Колишнього прем'єр-міністра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова випустили з Київського СІЗО через відсутність намірів української сторони передавати його правоохоронним органам країни, в якій він колись займав високу посаду і яка оголосила його в міжнародний розшук. Про це повідомили в Генеральній прокуратурі України.

«Українська сторона Абдулладжанова екстрадувати не буде», - зауважили в ГПУ, повідомляє «УНІАН».

Як повідомляв ForUm, Абдулладжанов був затриманий працівниками лінійного відділу в аеропорту «Бориспіль» ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом «Лос-Анджелес - Амстердам - ​​Київ».

Шевченківський районний суд Києва застосував екстрадиційний арешт по відношенню до екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова.

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова на 40 діб.

21 березня Апеляційний суд Києва підтвердив законність обрання екс-прем'єру Таджикистану Абдумаліку Абдулладжанову екстрадиційного арешту.

18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила до Києва офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

64-річний екс-прем'єр Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, звинувачується на батьківщині за такими статтями Кримінального кодексу Таджикистану: 179 частини 3 і 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, у складі організованої групи), 186.1 (бандитизм ), 187.2 (організація злочинного співтовариства), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єр буде виданий Душанбе і суд визнає його винним, то йому загрожує довічний термін позбавлення волі.

З вересня 1992 р. Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже у 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нині чинному главі державі Рахмону.

Після виборів покинув Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує Абдулладжанова в організації замаху на Рахмона 30 квітня 1997, коли президент отримав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, який став причиною загибелі десятків людей у ​​1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю зарубіжним ЗМІ все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року повинні пройти чергові президентські вибори, в останні місяці стали ходити чутки, що Абдулладжанов підтримає кандидата від опозиції, яка поки зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246