На сьогоднішній день Україна не закуповує російський газ, а тільки транспортує його в Європу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив журналістам міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький у ході зустрічі з делегацією на чолі з прем'єр-міністром Республіки Казахстан Серіком Ахметовим.

«Ми продовжуємо не брати (російський газ. - Ред.). Будемо або не будемо брати російський газ, я скажу наприкінці квітня. Поки не беремо. На сьогоднішній день не прокачуємо. Зараз прокачуємо тільки транзит. Ми виробляємо тільки транзит у Європу. Поки ми не відбираємо, ось по першому тижню ми не відбирали у сховища російський газ», - сказав Ставицький.

За його словами, в українських сховищах достатньо обсягів газу для забезпечення життєдіяльності країни. «На сьогоднішній ранок це 8 млрд 852 млн кубометрів», - уточнив міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що схеми, організовані Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький вважає, що у Росії немає причин турбуватися щодо реверсних поставок газу в Україну.

Нагадаємо, 28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров у рамках офіційного візиту до Угорщини заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу із Європи через територію Угорщини. Україна і Угорщина обговорюють можливість транспортування в Україну газу з Європи в обсязі до 10 млрд кубометрів.

ПАТ «Укртрансгаз» повідомило, що Україна може почати поставки газу з Румунії обсягом до 5 млн куб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269