Польська влада не хоче стати учасником газових спорів між Україною і Російською Федерацією, однак зацікавлена у будівництві другої нитки газопроводу «Ямал-Європа-2» для поставок російського газу в Європу. Про це заявив віце-прем'єр польського уряду Януш Пехочинський в ефірі «Польського радіо».

«Потрібно подивитися, на якому це етапі і про що насправді йдеться - про будівництво додаткового газопроводу через Польщу, який проходитиме повз Україну. Польща тут з дуже великою обережністю спостерігає за обміном ударів між Росією та Україною. Ми не хотіли би бути якимось учасником більшого спору», - сказав він.

Віце-прем'єр висловив думку, що росіяни, найімовірніше, запропонують використати існуючі газопроводи у Польщі для поставок газу в інші країни, зазначивши, що будівництво нового транзитного газопроводу через польську територію було б вигідним для країни. «Якби ми повернулися до концепції транзитного газопроводу на осі Схід-Захід, то Польща повинна висловити великий інтерес, тому що тоді ми б заробляли на транзиті», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

Пехочинський повідомив, що має намір обговорити цю тему з главою «Газпрому» Олексієм Міллером на саміті країн Балтійський держав 4-5 квітня, зауваживши, що поки не спостерігається зростання попиту на російський газ у Європі.

«За цим потрібно дуже уважно спостерігати і стежити за своїми власними інтересами», - підкреслив заступник глави польського уряду.

Нагадаємо, 3 квітня Президент РФ Володимир Путін доручив голові «Газпрому» опрацювати можливість будівництва ще одного обхідного повз Україну газопроводу «Ямал-Європа-2», будівництво, якого, за оцінками російського газового монополіста, може початися в 2018-2019 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241