Президент Чехії Мілош Земан підписав сьогодні у Празі додаток до Лісабонського договору, який дозволяє створити так званий фонд фінансової стабілізації країн-членів Європейського Союзу. Таким чином, Чехія останньою серед країн ЄС поставила свій підпис під документом, повідомляє радіо «Свобода».

На церемонії підписання був присутній голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, який спеціально для цього був запрошений до Праги.

Важливість підписання додатка до Лісабонського договору схвалили чеські політики, зокрема, міністр закордонних справ Карел Шварценберг.

Також сьогодні у присутності Земана і Баррозу над Празьким Градом - історичною резиденцією чехословацьких, тепер чеських, президентів - був вперш піднятий прапор Європейського Союзу.

До цих пір завершити процедуру ратифікування документа, незважаючи на те, що його схвалив парламент Чехії, відмовлявся попередній чеський Президент Вацлав Клаус, відомий своїм скептичним ставленням до європейських інтеграційних процесів; він покинув посаду менше місяця тому.

Клаус також категорично виступав проти підняття над Празьким Градом прапора Євросоюзу, членом якого Чехія є вже майже дев'ять років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250