Обмеження суми готівкових розрахунків може бути введене у травні-червні поточного року, повідомила сьогодні в ефірі радіо «Ера-FM» заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

«Зараз, після завершення обговорення, таку постанову з урахуванням пропозицій, які надавалися у процесі обговорення, було прийнято Національним банком. Після цього вона пройде процес тестування, і тоді вже обмеження можуть бути введені в дію. Квітень ще однозначно ні, травень або червень, в залежності від того, як ці документи будуть готові і пройдуть тестування. Проаналізувавши ситуацію і ступінь розвитку наших безготівкових розрахунків, Центробанк дійшов висновку, що роботу щодо введення суми готівкових розрахунків можна почати. Тому саме зараз у цьому році було прийнято таке рішення», - сказала Ричаківська, повідомляє «РБК-Україна».

Вона переконана, що суспільство готове до переходу на безнал, і не допускає, що з введенням обмеження суми готівкових розрахунків, багато операцій перейдуть у тінь. «Ні, я думаю, що наше населення вже звикло, і ми вже бачимо по тих темпах розвитку безготівкових розрахунків, що суспільство дозріває до розрахунків в основному безготівкових. І абсолютно зрозуміло, що розрахунки у великих сумах - невигідні в першу чергу споживачеві. Виходячи з цього, я думаю, що ми приходимо до цивілізованої системи розрахунків», - резюмувала Ричаківська.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, коментуючи намір Національного банку обмежити граничний розмір розрахунків готівкою сумою 150 тис. грн, сказав, що поступово ця планка буде знижуватися.

На початку березня Національний банк ініціював обговорення обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тис. грн. Цю ініціативу підтримало Міністерство доходів і зборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334