Пересічні українці практично не помітять запровадження граничної суми готівкових розрахунків. Про це сьогодні в ефірі радіо «Ера-FM» заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

«Відслідковувати операції не будуть. Звичайно, буде контроль тільки за проведенням розрахунків у готівковій або у безготівковій формі. Тільки в цьому аспекті і не більше, в рамках повноважень всіх контролюючих органів», - підкреслила вона.

За її словами, в процесі обговорення нововведення всі сторони дійшли висновку, що 150 тис. грн - найбільш оптимальна сума для готівкових розрахунків. «Хочу заспокоїти всіх, що ми достатньо дискутували навколо суми розрахунків. Ми вважаємо, що на даному етапі комфортною сумою, і такою, яка буде задовольняти всі сторони, є саме 150 тис. грн», - зазначила Ричаківська, повідомляє «РБК-Україна».

«Якщо розрахунки будуть проводитися між фізособою та юрособою, то є кілька варіантів, коли людина без проблем може розрахуватися. По-перше, якщо відкритий рахунок - це звичайне платіжне доручення. Друге, у нас зараз широкого поширення набули розрахунки картками, тому в режимі онлайн практично завжди ви зможете зробити такі розрахунки. І третій момент, якщо у вас готівка є на руках, звичайно, тоді доведеться прийти в будь-яке відділення банку, а такі, як правило, в усіх торгових центрах присутні, і тоді внести відповідні кошти в банк, які будуть зараховані тій організації, яка вам проводить купівлю», - резюмувала Ричаківська.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, коментуючи намір Національного банку обмежити граничний розмір розрахунків готівкою сумою 150 тис. грн, сказав, що поступово ця планка буде знижуватися.

На початку березня Національний банк ініціював обговорення обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тис. грн. Цю ініціативу підтримало Міністерство доходів і зборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

331