Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький вважає, що у Росії немає причин турбуватися щодо реверсних поставок газу в Україну. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив на брифінгу в Кабінеті Міністрів.

«Я не хочу коментувати заяви наших колег з приводу законності чи незаконності... Та ви коли приходите в магазин і купуєте продукти харчування, напевно того, хто вам продає, не повинно цікавити, з ким ви їх будете їсти», - зазначив він.

За словами міністра, російська сторона направила до України запит з приводу реверсних поставок газу. «Ми їм відповіли. Не бачу жодних причин для стурбованості», - підкреслив він.

Ставицький у черговий раз зазначив, що Україна виконує всі умови щодо транзиту російського газу, але питання справедливості ціни газу для України не може не турбувати нашу країну.

За словами міністра, переговорний процес з Росією щодо зниження ціни на газ йде безперервно.

У той же час Ставицький підкреслив, що Україна проводить конструктивний діалог з Румунією про реверсні постачання газу. «З румунськими колегами у нас дійсно є нормальний досвід роботи, ми його розширюємо, поставки поки не розпочалися з території Румунії, у нас ще йдуть узгодження, але я впевнений, що ми як країна повинні мати можливість з будь-якої території, якщо на те є технічні умови, мати як в один бік прокачування, так і в інший. Це буде правильно як з точки зору енергетичної безпеки, так і технічних можливостей, які дадуть додатковий економічний ефект», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що схеми, що організовувалися Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Нагадаємо, 28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров у рамках офіційного візиту до Угорщини заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини. Україна й Угорщина обговорюють можливість транспортування в Україну газу з Європи в обсязі до 10 млрд кубометрів.

ПАТ «Укртрансгаз» повідомило, що Україна може почати поставки газу з Румунії обсягом до 5 млн куб.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

384