Для закриття сільської школи необхідна згода територіальної громади. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, коментуючи інформацію щодо шкіл, які нібито будуть закриті у 2013 році.

«Така інформація викликає подив, адже говорити про заплановане закриття загальноосвітнього навчального закладу практично неможливо, у зв'язку з нормами законодавства», - зазначили в прес-службі.

У Міносвіти наголосили, що відповідно до статті 14 Закону України «Про освіту» та статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту» питання функціонування та розвитку мережі (створення, реорганізації та ліквідації) загальноосвітніх навчальних закладів належить до повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

«Для закриття сільської школи необхідна згода територіальної громади, що вельми проблематично. Так, наприклад, для 13 шкіл Волинської області, запропонованих для закриття, згоди територіальних громад немає», - заявили в міністерстві.

Крім того, у відомстві пояснили, що ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів обумовлена ​​відсутністю учнівських контингентів. «В Україні сьогодні функціонує 504 школи I ступеня з контингентом до 10 учнів і 1559 шкіл I-II ступеня з контингентом до 40 учнів», - поінформували в прес-службі.

У міністерстві заявили, що з метою запобігання незаконному закриттю шкіл, неодноразово зверталися в обласні державні адміністрації щодо неухильного дотримання законодавства при закритті або реорганізації навчальних закладів. У відомстві також вимагають висвітлювати цей процес у засобах масової інформації та досягати компромісу як з батьками, так і з педагогічними колективами.

«Таким чином, питання про закриття шкіл, а також масових звільнень вчителів є передчасним. Як кажуть у народі: «Не треба ставити віз попереду коня», - сказали в міністерстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253