Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс подав у відставку, причому його прохання вже задоволене президентом країни Нікосом Анастасіадісом. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Перші чутки про те, що Сарріс піде з посади міністра фінансів, з'явилися в пресі в середині березня, коли доля антикризового кредиту Кіпру від міжнародних кредиторів ще не була вирішена. Тоді сам Сарріс спростовував інформацію про його можливу відставку.

19 березня Міхаліс Сарріс відправився з екстреним візитом до Москви, в рамках якого він планував домовитися про кредит Кіпру з боку Росії. За кілька днів він зумів поговорити з міністром фінансів Росії Антоном Сілуановим, віце-прем'єром Ігорем Шуваловим та іншими чиновниками, проте переконати їх видати кредит йому не вдалося. У результаті 22 березня Сарріс відправився на батьківщину, і в подальшому Кіпр домовлявся про антикризову допомогу виключно з Єврогрупою, МВФ і Європейським Центробанком, повідомляє «Lenta.ru».

25 березня кредитори погодилися виділити Кіпру 10 мільярдів доларів в обмін на низку жорстких заходів, які має вжити уряд країни в місцевій економіці. Зокрема, вони погодилися ліквідувати Laiki Bank, другу за величиною фінансову організацію в країні. Крім того, в Laiki Bank і в Bank of Cyprus були заморожені депозити на суму понад сто тисяч євро. Передбачається, що клієнти банкам зможуть повернути лише частину своїх заощаджень, причому, можливо, мова йде тільки про 20-40 відсотків від сум депозитів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213