За останні 3 роки відшкодування збитків щодо розкритих економічних злочинів, включаючи ухилення від податків, зросло втричі - до 620 млн грн. Про це начальник головного слідчого управління Міністерства доходів і зборів Анатолій Яковинець заявив на круглому столі «Фінансова поліція: чи вчасне її створення в Україні?», передає кореспондент ForUm'у.

Так, для держбюджету економічний ефект від роботи податкової міліції складає 3-4 млрд грн на рік, зазначив чиновник.

За його словами, в новій системі виконавчої влади податкова міліція є структурним підрозділом Міндоходів зі збереженням колишніх повноважень. «Розслідування економічних злочинів регламентується Кримінально-процесуальним кодексом, остання редакція якого прийнята в листопаді 2012 р. Розслідування таких злочинів у нас приведено до європейських стандартів. Зокрема, це означає, що слідчий може почати розслідування, дізнавшись про злочин з будь-якого джерела. Розслідування проводиться в розумні терміни, причому нагляд над ним здійснює прокурор, і тільки він може пред'явити повідомлення про підозру, а звинувачення - лише в суді», - сказав економіст.

Він нагадав, що декриміналізація економічних злочинів означає, що тепер слідчий не може затримати правопорушника, включаючи тих, хто ухиляється від сплати податків. «Але якщо хтось не заплатив обрану судом заставу, то він може бути взятий під варту. У цілому в даній ситуації з одного боку є бізнес, який заробляє гроші і платить податки, з іншого - бюджет, який потрібно виконувати і по доходах, і по витратах. А це означає потребу в балансі інтересів», - підкреслив Яковінец.

За його словами, у 2012 р. до суду направлено 10 кримінальних справ щодо організованих груп, що скоювали економічні злочини, а в цьому році - вже 4. «Так, у Криму ліквідовано конвертаційний центр, який завдав держбюджету збитки в 600 млн грн, у Київській обл. - Аналогічний центр, який завдав збитки на 500 млн грн. В цілому ж в останні роки податкова міліція щорічно розслідувала близько 3000 злочинів, з яких половина прямувала до суду, - повідомив чиновник. - Так, злочини є, і в державі повинен бути орган з їх розслідування. Можна назвати його фінансовою поліцією, службою фінансових розслідувань, але головне - це його повноваження. Поки що мені не відомі відповідні пропозиції на стадії готовності».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308