Верховний суд Індії дозволив послу Італії Даніелю Манчіні виїзд з країни, скасувавши свою попередню постанову. Заборона була знята після того, як Рим прийняв рішення про видачу двох італійських морських піхотинців, яких звинувачують у вбивстві індійських рибалок. Про це 2 квітня повідомляє The Indian Express.

Як пише Reuters, справа Массіміліано Латорре і Сальваторе Джіроне буде розглядатися в спеціальному суді в Делі. Згідно з недавнім рішенням, він буде створений найближчим часом.

Рим змінив своє попереднє рішення і погодився видати двох морських піхотинців 21 березня. Наступного дня двоє обвинувачених, відпущених з Індії на кілька тижнів для участі в парламентських виборах, повернулися в Делі. Видача громадян викликала бурю невдоволення в Італії, а також призвела до відставки міністра закордонних справ країни Джуліо Терці, який не погодився з такою політикою уряду.

Спочатку влада Італії наполягала, що Латорре і Джірроне не повернуться до Індії. У відповідь на це 14 березня Верховний суд в Делі і наклав заборону на виїзд Манчіні з країни, мотивуючи це тим, що він особисто поручився за морських піхотинців.

Злочин, який призвів до охолодження італійсько-індійських відносин і дипломатичного скандалу, стався в лютому 2012 року біля берегів штату Керала. Жертвами Латорре і Джіроне, які охороняли італійський танкер «Енріка Лексі», стали двоє місцевих моряків, яких морські піхотинці прийняли за піратів.

Згодом італійців заарештували, їм були пред'явлені звинувачення у вбивстві. Влада Індії наполягала, що рибалки не представляли небезпеки і їх не можна було переплутати з бандитами.

В Італії вважають, що оскільки вбивство сталося в міжнародних водах, то й судити морських піхотинців повинні на їхній батьківщині або в міжнародних судах. Індійська ж влада наполягає, щоб справа слухалася в Делі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213