Поновлення прямих постачань вуглеводнів з Казахстану в Україну відповідає інтересам обох країн. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров сьогодні під час зустрічі з першим заступником голови уряду Республіки Казахстан Бакітжаном Сагінтаєвим, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Азаров нагадав, що створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав передбачає укладення Угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту країн СНД і створює можливості для прямих поставок казахської нафти і газу в Україні: «Ми налаштовані на розширення співпраці у сфері використання транспорту, зокрема і трубопровідного. Я думаю, що в цьому також зацікавлений Казахстан, адже у нього є достатні запаси газу і нафти, і він міг би торгувати з нами не тільки через Російську Федерацію, але й безпосередньо, як це було до 2005 року. Це відповідатиме інтересам Казахстану й України».

Прем'єр-міністр зазначив, що створення Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан, - Ред.) ускладнило торгово-економічні відносини в рамках СНД, а тому зараз необхідно вдосконалити механізми співпраці.

«Ми прагнемо в переговорах з Російською Федерацією, Казахстаном і Білоруссю розробити такий формат взаємин, щоб переваги зони вільної торгівлі в рамках СНД, яку ми готували майже 20 років, наповнилися реальним змістом, і щоб рамки Митного союзу не перешкоджали реалізації положень про зону вільної торгівлі», - зазначив Азаров.

Він нагадав, що Україна хоче отримати статус спостерігача в рамках Митного союзу. «Це дозволить нам не впливати, але моніторити прийняття рішень і хоча б завчасно знати про рішення, які готуються до прийняття в Митному союзі», - сказав глава уряду.

Нагадаємо, що згідно зі ст.7 Договору про ЗВТ СНД, сторони-учасниці Договору повинні вступити в переговори про розробку Угоди про транзит трубопровідним транспортом та завершити такі переговори протягом шести місяців після набрання чинності.

Договір про створення зони вільної торгівлі СНД набув чинності в кінці вересня 2012 р. після ратифікації парламентами Білорусі, Росії та України.

18 жовтня 2011 р. договір про ЗВТ СНД був підписаний у Санкт-Петербурзі прем'єр-міністрами країн СНД.

20 вересня 2012 р. Угода про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав для України, Росії та Білорусі набула чинності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211