Експерти констатують закріплення висхідного тренду на зниження девальваційних очікувань та стабілізацію на валютному ринку.

«Стабілізація на валютному ринку, зниження девальваційних очікувань і висока прибутковість гривневих депозитів сприяли подальшій тенденції зростання депозитів населення в національній валюті, депозити збільшилися у лютому на 8 млрд грн. У той же час вперше за останні вісім місяців зменшився обсяг валютних вкладів фізичних осіб - на 1,5 млрд грн», - зазначають аналітики «Ерсте банку».

У той же час, аналітики банку ПУМБ вважають, що стабілізація на валютному ринку відбулася завдяки профіциту платіжного балансу і зростанню експорту українських товарів.

«Згідно з даними НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України у лютому 2013 року склав 1,3 млрд доларів. У порівнянні з лютим 2012 року експорт товарів показав кращу динаміку, ніж імпорт, однак його обсяги були нижче, ніж обсяги імпорту. Зростання експорту товарів у лютому склало 8,1%. Головним чинником зростання залишається експорт продовольчих товарів. Вперше з початку 2012 року була зафіксована позитивна динаміка експорту чорних металів», - додають експерти.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням НБУ, профіцит платіжного балансу України в лютому 2013 р. склав 1297000 доларів проти дефіциту в 55 млн доларів роком раніше. Регулятор констатує, що формування профіциту по фінансовому і капітальному рахунку в лютому (2,3 млрд доларів у лютому 2013 р. проти 1,6 млрд доларів у лютому 2012 р.) було забезпечено головним чином розміщенням єврооблігацій урядом України (на 1 млрд доларів) і зниженням девальваційних очікувань, в результаті чого попит на готівкову іноземну валюту залишався низьким.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197