Місцеві чиновники повинні максимально сприяти селянам в отриманні інформації та оформленні документації для створення кооперативів. Зокрема, одноосібники повинні чітко знати, в які установи і до яких посадових осіб звернутися для укладання типового договору та реєстрації кооперативу. Оскільки без допомоги на локальному рівні розвивати дрібний і середній агробізнес, а також кооперацію селянам буде важко. Про це в інтерв'ю газеті «Факти і коментарі» повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Якщо ми під сімейними фермами маємо на увазі рівень дрібного чи середнього бізнесу, звичайно, без державного сприяння селянам буде важко розвиватися. Те ж саме з кооперативами. Багато говориться, вносяться необхідні законодавчі зміни, але повинна бути відпрацьована чітка структура. Тобто люди, які хочуть зробити кооператив, повинні знати, що в кожному районному департаменті є людина, до якої можна звернутися для розробки типового статуту; людина, яка допомагає у реєстрації, взаємодії з податковою службою, комунікації. Адже якщо люди будуть займатися цією бюрократією, то не буде коли працювати. Тому, якщо цей ланцюг буде відпрацьований, починаючи з державної політики на макрорівні і закінчуючи організаційним сприянням на локальному рівні, звичайно, буде позитив», - зазначив експерт.

Лапа додав, що робота на сімейних фермах стала не просто тимчасовим заробітком, а постійним.

«Ми розуміємо, що для утримання трьох і більше корів потрібно багато працювати над кормовою базою і т.д. По суті, сімейні ферми є і зараз, питання у тому, щоб сімейна ферма перейшла від молочного скотарства як ситуативного заробітку до молочного скотарства як джерела стабільного доходу у сільській місцевості», - зазначив генеральний директор УКАБ.

Нагадаємо, що Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк в минулому році представив ініціативу «Рідне село», яка передбачає соціально-економічний розвиток сільських територій шляхом створення кооперативів. Її підтримали профільні асоціації, громадські організації, міжнародні та вітчизняні експерти. А понад 9 тисяч сільських і селищних голів, які взяли участь в опитуванні Мінагрополітики, висловилися за створення обслуговуючих кооперативів.

Президент України Віктор Янукович раніше зазначав, що, доклавши максимальних зусиль до створення мережі сільгоспкооперативів, в Україні вдасться підвищити рівень життя в селах. Саме тому уряд та інші органи влади повинні максимально сприяти соціально-економічному розвитку у сільській місцевості.

А перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов зазначав, що одним із основних завдань держави на 2013 рік є стимулювання створення мережі сільгоспкооперативів, що дозволить не тільки економічно розвивати села, але й покращувати їхню соціальну інфраструктуру.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202