КНДР планує відновити експлуатацію зупиненого у 2007 році реактора в ядерному центрі у Йонбені, повідомляє у вівторок північнокорейське Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) з посиланням на представника генерального департаменту з атомної енергії (ГДАЕ) КНДР.

За словами представника ГДАЕ, озвучена на пленарному засіданні ЦК Трудової партії Кореї програма на розширення економічного розвитку КНДР та на створення самозабезпечуючої ядерної промисловості передбачає вирішення проблем з нестачею енергії в країні. У зв'язку з цим Генеральний департамент прийняв рішення про перегляд планів використання всіх існуючих ядерних потужностей в країні.

Прийнятий план буде включати в себе «відновлення роботи на ядерному підприємстві у Йонбені, зокрема, заводу зі збагачення урану і ядерного реактора з графітовим сповільнювачем потужністю 5 мегават». Робота була зупинена у жовтні 2007 року у рамках угоди в ході шестисторонніх переговорів, повідомляє РІА «Новости».

Учасниками шестисторонніх переговорів щодо денуклеаризації, розпочатих у 2003 році і фактично перерваних наприкінці 2008 року, є КНДР і Південна Корея, Китай, Росія, США і Японія.

КНДР оголосила себе ядерною державою у 2005 році, в 2006, в 2009 і 2012 роках провела підземні ядерні випробування, які викликали протести з боку міжнародного співтовариства. Рада Безпеки ООН прийняла резолюції з вимогою до КНДР припинити діяльність в ядерній сфері. Наприкінці листопада 2010 року КНДР офіційно підтвердила розширення ядерної програми, оголосивши про кілька тисяч діючих центрифуг на підприємстві зі збагачення урану у Йонбені. Інспектори МАГАТЕ спостерігали за діяльністю у Йонбені до квітня 2009 року, коли КНДР припинила співпрацю з агентством і видворила його фахівців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248