В Україні створюється система обміну інформацією про фінансові ринки. Про це, як передає кореспондент ForUm`у, міністр доходів і зборів України Олександр Клименко заявив вчора у ході прес-конференції.

За його словами, створенням системи спільно займаються Міндоходів, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, а також Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, які підписали 3-сторонній меморандум.

«Обмін інформацією - серйозний компонент прозорості ринків, і наш Меморандум - не просто декларація про наміри, а ще один крок до такої прозорості, можливість обмінюватися інформацією в онлайн-режимі. Подібний обмін буде вестися не тільки в інтересах країни в цілому, але перш за все в інтересах бізнесу», - сказав чиновник.

І додав, що відомства-«підписанти» отримають доступ до єдиної бази даних про порушення у сфері оподаткування, про спроби ухилень від сплати податків, про формування фіктивних емітентів цінних паперів, які лише імітують діяльність. «Так, Міндоходів для повноти процесу оподаткування отримає доступ до матеріалів ревізій і до звітної інформації», - підкреслив міністр.

Він зазначив, що завдяки такій роботі держрегулятори зможуть швидко протидіяти спробам фінансових махінацій і боротися з тіньовим обігом коштів. «Міндоходів готове працювати в партнерстві з учасниками фінансових ринків, але наша готовність до компромісів не означає, що ми заплющуємо очі на зловживання. Ми здатні бачити і попереджати маніпуляції і спроби операторів скорочувати свої податкові зобов'язання. І рекомендували б компаніям уже зараз переорієнтовувати свої стратегії таким чином, щоб у подальшому не було претензій до держрегулятора», - резюмував Клименко.

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 створено Міністерство з доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функції адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332