Президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон відзначає потепління у відносинах з Україною, яке прийшло на зміну позиції протистояння, і розраховує на підписання Угоди про асоціацію України з ЄС вже у поточному році.

«Я абсолютно переконаний, що Україна хоче виконати свої зобов'язання. Тому листопад цього року є ідеальним часом для підписання Угоди про асоціацію», - цитує президента ПАРЄ у своїй аналітичній статті Метью Ліна.

У статті наголошується, що кардинальні зміни відносин є результатом усвідомлення, що постійні закиди Брюсселя за кожен провал України, реальний чи гаданий, зміцнює позиції противників прагнення України в ЄС і прихильників РФ.

Автор зазначає, що очевидне потепління ПАРЄ і Міньйона до Києва сталося, принаймні, частково, також завдяки продовженню реформ України. Так, в останні два роки український парламент ухвалив виборчу реформу, податкову реформу, пенсійну реформу і перші реформи Кримінального кодексу, який не змінювався з часів Микити Хрущова. За останніми даними Брюсселя, Київ розглядає додаткові реформи у судовій системі, а також реформу ЗМІ, що є ключовим кроком до відкритого суспільства, подібного європейському.

У матеріалі також йдеться, що реформа та приватизація ЗМІ стали ключовою обіцянкою уряду Ющенка-Тимошенко (і давньою обіцянкою ПАРЄ), яка так і не була реалізована.

«Законопроект поступової, але повної приватизації протягом найближчих 7 років, поданий восени минулого року, здавалося, був приречений на ту ж долю, коли він був відправлений керівним органом назад у комітет. Завдяки Януковичу, який повернув справу назад на перший план, встановивши крайній термін для нового законопроекту у квітні, він буде поданий до парламенту в квітні. У разі прийняття це має стати черговим кроком на шляху України до правового режиму у відповідності з режимом сучасної Європи», - наголошується у статті, передає «Інтерфакс-Україна».

«...Одним із найбільш чудових якостей Києва є бажання визнати ці помилки (попередніх президентів. - ІФ) і працювати, навіть якщо запинаючись, над їх усуненням. Заохочення цих реформ є найкращим шляхом до європейської України, ніж докори молодій державі за її провали», - йдеться у матеріалі.

Як повідомляв ForUm, Президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон відвідав Україну 26-27 березня. Він зустрічався з Президентом України Віктором Януковичем, прем'єр-міністром Миколою Азаровим, головою Верховної Ради Володимиром Рибаком та лідерами опозиційних сил.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів схвалив план з виконання у 2013 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Президент Віктор Янукович ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 березня 2013 року «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України».

22 лютого Верховна Рада України підтримала без обговорення прийняття за основу і в цілому заяву «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та про укладення Угоди між Україною та ЄС».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369