Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов вважає, що ситуація в зв'язку з прибиранням снігу в столиці є його провиною.

«За все і в цілому відповідаю я. Мазурчак, проаналізувавши ситуацію, прийшов до мене з проханням прийняти його відставку. У нас була дискусія з цього приводу, він навів свої аргументи. Я ці аргументи прийняв, хоча мені було дуже важко. Я не буду говорити про його аргументи, але я їх прийняв і як друг підтримав», - сказав Попов, коментуючи причини відставки свого першого заступника Олександра Мазурчака.

Попов зазначив, що вони з Мазурчаком давно дружать, і це рішення йому важко далося.

«У нас всю зиму були снігопади, з якими справлялися. Були проблеми, звичайно, але система, яка вибудовувалася й удосконалювалася роками, спрацьовувала. Особливість нової ситуації була в тому, що вона виявилася форс-мажорною, і ми не могли її передбачити», - додав голова КМДА.

За його словами, стихія, якої в Києві ніколи не було, трапилася у п'ятницю, - в той час, коли в місті найбільша кількість вантажного транспорту, який, за його словами, перейшов на літню гуму, повідомляють «Українські новини».

«Це призвело до того, що велика кількість фур заблокувала рух. І не тільки громадського та приватного транспорту, але і рух рятувальних бригад і спецслужб. Що стосується реагування на наслідки, то наші дії, як я вважаю, були адекватними. Зрозумійте, адже організувати кілька десятків тисяч осіб, які брали участь у ліквідації, - непростий управлінський процес, тим більше в надзвичайній ситуації», - зазначив Попов.

Він також сказав, що не звинувачує Гідрометеорологічний центр у тому, що той не надав повної інформації про кількість опадів, запланованих на 22-23 березня.

«Я не хочу звинувачувати Гідрометцентр. У них, як і у всіх служб, бувають похибки. Звичайно, такого обсягу опадів за такий незначний проміжок часу ми не очікували. За дві доби в Києві випало 50 млн тонн снігу - це вперше за 100 років. Гідрометцентр дійсно надав відомості про погіршення погодних умов, але такої кількості снігу ніхто не очікував», - сказав він.

Голова КМДА при цьому зазначив, що місто, в свою чергу, повинне було враховувати всі моменти і спиратися також на ситуацію в інших регіонах, де снігопади вже пройшли.

Основною причиною ситуації, що склалася, на його думку, є те, що міська влада саму стихію і її наслідки недооцінили.

Як повідомляв ForUm, 26 березня Попов звільнив начальника управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного, главу комунальної корпорації «Київавтодор» Георгія Глінського, а також прийняв відставку свого першого заступника Олександра Мазурчака.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144