Цього року держава буде продовжувати розвиток альтернативних джерел палива, зокрема, сприятиме збільшенню виробництва біоетанолу. Таке положення передбачено Програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Для цього деякі спиртові заводи будуть перепрофільовані. Це, в свою чергу, зробить такі підприємства прибутковими, сприятиме зменшенню залежності від імпорту світлих нафтопродуктів, а також забезпечить виконання закону про додавання біокомпонентів у бензин, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Протягом найближчих двох років ми плануємо перепрофілювати 29 спиртових заводів. Ці підприємства будуть займатися виробництвом біоетанолу та щорічно давати близько 360 тисяч тонн. Це істотно підвищить рівень енергетичної незалежності держави, дозволивши зменшити імпорт енергоносіїв, насамперед, світлих нафтопродуктів», - зазначив Присяжнюк.

Міністр також нагадав, що, згідно із законодавством, починаючи з 2014 року, обов'язкова частка біоетанолу в паливі складе 5%.

«Я переконаний, що ми зможемо відродити спиртову галузь. І ми обрали правильний шлях: за альтернативними джерелами енергії - майбутнє. Тим більше, що необхідно виконувати вимоги законодавства, оскільки з 2014 року 5%-а частка біоетанолу в паливі стане обов'язковою», - підкреслив міністр.

Глава відомства також зазначив, що можливість забезпечувати альтернативні джерела палива з'явиться і на цукрових заводах. Зокрема, залежно від кон'юнктури ринку виробники повинні вибирати, що виробляти - цукор чи біоетанол.

«Цукрова галузь виробляє продукції більше, ніж споживається всередині країни. Решту ми експортуємо. Однак, щоб виробники не несли збитки, коли ціна на продукт мінімальна, як це було цього року, ми пропонуємо їм теж перепрофілюватися. Залежно від ситуації на ринку підприємці можуть вибирати - варити цукор або виробляти біоетанол», - зазначив Присяжнюк.

На перепрофілювання заводів у 2013 році планують виділити 209,8 млн гривень, а у 2014-му - 140,2 млн.

Нагадаємо, раніше Микола Присяжнюк зазначав, що в Україні біоетанол може вироблятися не тільки з цукрових буряків, але й з кукурудзи, урожай якої збільшується з року в рік.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212