На 70 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні буде відлито «Дзвін Перемоги».

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул заявив на міжнародній конференції «Пам'ять жива!».

За його словами, дзвін буде відлито з осколків та гільз снарядів і патронів, зібраних пошуковцями України, Росії та Білорусі на полях битв ВВВ і потім встановлений на стику кордонів 3-х країн. «Відлуння цього дзвона завжди будуть нагадувати нам про Велику Перемогу, про ті мільйони солдатів і офіцерів, які своїми життями завоювали для нас право на життя», - сказав чиновник.

А відповідальний секретар Держкомісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабміні Ярослав Жилкін зазначив, що «щорічно пошуковці в наших країнах знаходять і перезахоронюють тисячі полеглих воїнів. Необхідно створити єдину систему обміну інформацією про це. І в останні 3 роки Україна активізувала реальну підтримку історико-пошуковим організаціям, завдяки чому тисячі людей дізналися про долю своїх родичів, які віддали життя, захищаючи Батьківщину».

«Роботи ще дуже багато, - продовжив Вілкул. - Наприклад, у Софіївському р-ні Дніпропетровської обл. розташована висота, де колись знаходився хутір Високий. За оцінками істориків, з грудня-1943 по січень-1944 тут загинули більше 40 тис. солдатів і офіцерів Червоної Армії. Офіційно загиблими визнано 15 тис. чол., але на братській могилі розміщені імена всього 1500 з них ».

Віце-прем'єр повідомив, що важливим напрямом діяльності пошуковців є створення музеїв Пам'яті ВВВ в школах і на підприємствах, проведення міжнародних Вахт Пам'яті. За його інформацією, «в цих вахтах беруть участь студенти та школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях боїв. І коли молодий чоловік своїми очима бачить гори гільз в розкопаному бліндажі або окопі і розуміє, що тут, можливо, його прапрадід до останньої краплі крові боровся з ворогами, то у нього в душі з'являється більш потужне, шанобливе ставлення до подій тих років. Це реальний приклад патріотичного виховання, яке відроджується».

Також в Україні відновлюється практика проведення військово-патріотичних ігор «Зірниця», уроків Пам'яті, проводяться реконструкції військовий дій, організовуються зустрічі з ветеранами, додав Вілкул. «Усе це - збереження правдивої історії нашого народу», - сказав він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2314