На Кіпрі немає обмежень на розрахунки картками та іншими платіжними засобами, емітованими в Україні. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу на тему «Ехо Кіпру: захист прав вкладників банків - світова та українська практика» заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За словами експерта, введені фінансові обмеження стосуються тільки кіпрських громадян.

Він уточнив, що в світі скорочуються можливості для операцій у спрощених податкових режимах, тобто в офшорах. «Це стосується не тільки Кіпру, але і всіх «офшорних островів» (наприклад, Кайманових, Віргінських), які сьогодні посилили або готуються посилити контроль за рухом коштів», - зазначив аналітик.

«Колишні вольності закінчуються, і через це офшори дорожчають. Тому власники будуть переводити кошти в країни з більш суворими, але все одно спрощеними умовами - в Люксембург, Австрію, Чорногорію, навіть в окремі штати США», - вважає Охріменко.

Як повідомляв ForUm, європейські фінансові структури погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро за умови реструктуризації банківської сфери країни. Раніше повідомлялося, що влада має намір списати з рахунків, що перевищують 100 тисяч євро, близько 40 відсотків коштів.

Кіпр ввів обмеження на внутрішні операції і вивіз готівкових коштів з країни.

28 березня в кіпрські банки надійшло 5 млрд євро готівки, доставлених у середу ввечері в умовах підвищених заходів безпеки спецрейсом з Франкфурта-на-Майні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187