Україні і Росії часто заважає зрозуміти один одного географічна близькість. Таку думку міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив у своєму виступі в Дипломатичній академії МЗС Росії у Москві.

«Як не дивно, зрозуміти один одного нам заважає географічна близькість. Ми настільки близькі, що часто сприймаємо один одного як половинку себе. І це іноді не дає можливості бачити різницю в ментальній і соціальній організації наших суспільств, з якої виникає і відмінність у зовнішньополітичних підходах», - сказав Кожара.

На його думку, на цьому ґрунті у росіян і українців також виникають різного роду міфи. Так, один з них говорить, що політика європейської інтеграції України - це спроба віддалиться і втекти від Росії. Кожара підкреслив, що це твердження далеко від істини.

«Нас часто запитують: як же ви збираєтеся інтегруватися в ЄС, якщо вас не чекають? Хочу особливо підкреслити, що політика європейської інтеграції - це, в першу чергу, політика внутрішніх реформ, політика зміни самих себе зсередини через випробувані Європою стандарти. Головний акцент - на внутрішньому вимірі, а зовнішній вимір тільки доповнює внутрішньому», - сказав Кожара і додав, що прогрес України в цих питаннях залежить від багатьох факторів, у тому числі від ситуації в Євросоюзі, повідомляє «УНІАН».

За його словами, другий міф - Україна стримано відноситься до євразійської інтеграції, оскільки побоюється якихось імперських амбіцій з боку Москви.

«Влада України подібні точки зору не поділяє. Ми добре бачимо, що нинішній Митний союз трьох країн істотно відрізняється від колишніх спроб створення інтеграційних структур на пострадянському просторі. Видно також, що в його створенні врахований досвід, у тому числі і Європейського Союзу», - зазначив глава МЗС України.

За його словами, саме тому, щоб ближче придивитися до роботи МС, а також мати можливість впливати на рішення, що зачіпають українські інтереси, Україна прагне отримати статус спостерігача в цьому об'єднанні. Кожара підкреслив, що це означає, що Україна не стоїть осторонь від процесів євразійської інтеграції.

«Ми активно шукаємо оптимальні шляхи взаємодії з цією організацією, товарообіг з якою становить 60,5 млрд доларів», - сказав він.

За словами Кожари, ще один міф полягає в тому, що Україна вважає євроінтеграцію та інтеграцію і зближення з Росією протилежними векторами цивілізаційного розвитку.
«Це неправда. Насамперед, тому, що ми вважаємо Росію та інші країни європейського континенту невід'ємною частиною загальноєвропейської цивілізації », - сказав він.
Кожара зазначив, що, на жаль, через 20 років після розпаду СРСР не вдалося створити ефективні структури співпраці, які б покривали всю Європу. І все таки, Україна бачить себе частиною цього широкого європейського простору.

Також міністр закордонних справ України зазначив, що в ЄС зараз не найкраща ситуація.
«І все таки, я вважаю, що у об'єднаної Європи є майбутнє», - підсумував Кожара.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2442