Позитивне сальдо платіжного балансу є основою забезпечення курсової стабільності національної валюти, вважають економічні експерти.

«Не можна не погодитися і з висновком про зниження девальваційних очікувань як чинника формування профіциту фінансового рахунку», - констатує керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За його словами, зменшення девальваційних очікувань вплинуло на покупку банками валютних облігацій уряду, збільшило чистий приплив за статтею «інший капітал», який в цілому досяг 28% загального профіциту фінансового рахунку в лютому, повідомляє «УНІАН».

Литвицький стверджує, що посилення поточного рахунку в наступні місяці можливе, і це залежить як від світової кон'юнктури, так і від зусиль уряду щодо підтримки експорту, імпортозаміщення, відновлення економічного зростання ресурсозберігаючого типу.

«Нацбанк повинен притримуватись перевіреної лінії, спираючись на збереження низької інфляції і недопущення невиправданого посилення номінального обмінного курсу. У той же час для профілактики подорожчання енергоімпорту Нацбанк повинен бути обачним у плані попередження невиправдано високих девальваційних хвиль», - підкреслив Литвицький.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням НБУ, профіцит платіжного балансу України у лютому 2013 р. склав 1,297 млн доларів проти дефіциту в 55 млн доларів роком раніше. Регулятор констатує, що формування профіциту по фінансовому і капітальному рахунку в лютому (2,3 млрд доларів у лютому 2013 р. проти 1,6 млрд доларів у лютому 2012 р.) було забезпечено головним чином розміщенням єврооблігацій урядом України (на 1 млрд доларів) і зниженням девальваційних очікувань, у результаті чого попит на готівкову іноземну валюту залишався низьким.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

498