Те, що відбувається на Кіпрі - наслідок багаторічних несприятливих тенденцій у його фінансовій системі. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, глава комітету з питань регуляторної політики та нагляду Незалежної асоціації банків України Артур Загородніков заявив на круглому столі «Ехо Кіпру: захист прав вкладників банків - світова та українська практика».

За його словами, сьогоднішні події в цій середземноморській країні - відображення складних процесів, що відбуваються також і у всій світовій економіці.

«Виходу Кіпру з єврозони, звичайно, не допустили б. І все таки, те, що відбувається в цій країні, - сигнал для решти держав світу (включаючи Україну) про те, щоб уважно, але без помилкових страхів стежити за обстановкою», - сказав фінансист.

Він підкреслив, що в Україні є надійно вивірена система захисту банківських вкладників, особливо фізосіб. «У жовтні 2012 р. прийнято закон про систему гарантування вкладів громадян, положення якого (а також рішення про збільшення загальної суми можливих компенсацій до 200 тис. грн) повністю гарантують забезпечення інтересів вкладників. Не кажучи вже про те, що важливим чинником стабільності є стійкий курс гривні», - зазначив фахівець.

Монетарні та інші заходи Нацбанку допомогли стабілізувати ситуацію з ліквідністю банківської системи, продовжив він, і сьогодні в ній спостерігається профіцит ліквідності як у гривнях, так і в інвалюті.

Нагадаємо, Кіпр, що опинився під загрозою дефолту, домовився з Єврогрупою про надання кредиту в обмін на оздоровлення банківської системи острова. Домовленості включають фактичне банкрутство другого за величиною банку Laiki і реструктуризацію першого по величині Bank of Cyprus. Як очікується, великі (понад 100 тисяч євро) вкладники втратять в Bank of Cyprus 30-40% депозитів, а в Laiki втрати складуть близько 80%.

Фінансова криза на Кіпрі посилила спекуляції з приводу можливого виходу країни з єврозони і навіть розвалу зони єдиної європейської валюти. Як заявляв на цьому тижні нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман, найбільш сприятливим розвитком подій для Кіпру, що опинився в кризі, є вихід з єврозони і розвиток таких галузей, як туризм і сільське господарство. При цьому він визнавав, що з політичних причин Кіпр навряд чи зважиться на вихід з єврозони.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296