Для реалізації нової моделі розвитку Збройних сил України необхідно прискорити реформування оборонно-промислового комплексу, який повинен відповідати новим потребам збройних сил і реаліям світового ринку. Про це Президент України Віктор Янукович заявив під час виступу на засіданні Ради національної безпеки і оборони, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

Він зазначив, що до 31 травня Кабінет Міністрів повинен затвердити Державну програму реформування та розвитку ОПК до 2017 року.

«Необхідно переглянути стратегічні пріоритети розвитку оборонно-промислового комплексу; оновити стратегічні та програмні документи в даній сфері, забезпечити ефективне державне управління оборонно-промисловим комплексом. І, нарешті, необхідно налагодити дієву систему реалізації військово-промислової політики держави», - сказав Президент.

На думку Януковича, в Програмі повинні бути сформульовані пропозиції щодо корпоратизації підприємств ОПК і створення профільних вертикально-інтегрованих об'єднань за галузевим принципом. Також необхідно опрацювати питання реструктуризації підприємств оборонно-промислового комплексу, за рахунок чого зміцнити фінансово-економічні позиції Державного концерну «Укроборонпром».

Президент висловив переконання, що подальша фінансова підтримка з боку держави для покращення стану підприємств Концерну без їх реструктуризації буде неефективною, тому потрібна також суттєва допомога «Укроборонпрому» в реалізації зовнішньоторговельних контрактів.

«Нова структура Концерну повинна бути оптимальною для забезпечення потреб Збройних сил у новому озброєнні і посилення позицій України на світовому ринку озброєнь, а державна політика - цілісною і спрямованою на вирішення саме таких завдань», - підкреслив Президент.

На його переконання, вітчизняний ОПК повинен випускати військову техніку та озброєння сучасного рівня, які за своїми характеристиками не повинні поступатися світовим аналогам.

«Необхідно не тільки створити основу для технічного переоснащення Збройних сил України, а й зберегти і наростити експортний потенціал галузі з акцентом на високотехнологічні та високоточні види озброєння і військової техніки, визначитися з напрямами модернізації ОПК», - додав Янукович.

Глава держави звернув увагу на необхідність розробки ефективних механізмів стимулювання перспективних напрямів наукових досліджень, створення новітніх технологій та продукції подвійного використання як для власних потреб, так і для іноземних замовників, перегляду системи фінансування науки, підготовки наукових та інженерних кадрів для ОПК.

«Я переконаний в тому, що той потенціал, який є в оборонно-промисловому комплексі нашої країни, не використовується в достатній мірі», - підкреслив Президент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2393