Україна і Російська Федерація домовилися активізувати переговори з питань, які регламентують перебування Чорноморського флоту Росії на українській території, у тому числі щодо переозброєння та справляння мита з вантажів для ЧФ. Про це на прес-конференції в Москві повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров за підсумками переговорів з главою МЗС України, чинним головою ОБСЄ Леонідом Кожарою.

«Питання переозброєння та митних зборів ми розглядаємо у рамках відповідної підкомісії щодо Чорноморського флоту, яка функціонує у рамках міждержавної комісії. Сьогодні домовилися активізувати її роботу, тому що ціла низка угод перебуває у стадії переговорів», - сказав Лавров, нагадавши, що в минулому році сторони підписали тільки один документ з цієї теми.

Він підкреслив, що переозброєння ЧФ РФ - це одне із необхідних об'єктивних завдань. При цьому міністр закордонних справ Росії висловив думку, що українська сторона це розуміє. Лавров сподівається, що буде досягнута домовленість щодо проведення переозброєння Чорноморського флоту, передає «УНІАН».

У той же час Лавров підкреслив, що стягування мит з вантажів, які поставляються для ЧФ РФ, не передбачене базовими українсько-російськими угодами від 1997 року, і російська сторона домагається врегулювання цього питання. При цьому міністр нагадав, що кошти, які Україна намагається стягувати з ЧФ РФ як митні збори, РФ готова вкладати у покращення соціальної інфраструктури Севастополя.

«Сподіваюся на швидке досягнення домовленості», - додав Лавров.

Як раніше повідомляв ForUm, виконувач обов'язків директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що переговори про переозброєння та модернізацію Чорноморського флоту Російської Федерації перебувають на початковій стадії.

Посол України у Росії Володимир Єльченко заявляє, що переозброєння ЧФ РФ не повинно посилювати його військовий потенціал.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ попросила Україну скасувати оподаткування товарів, які ввозяться для забезпечення життєдіяльності Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму.

Державна митна служба України наполягає на сплаті всіх необхідних митних платежів та зборів Чорноморським флотом Російської Федерації при імпорті дизельного палива на територію України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2335