ООН вперше в історії доручила миротворчим силам атакувати першими. Рада Безпеки організації прийняла резолюцію, згідно з якою миротворці повинні «роззброїти» і «нейтралізувати» повстанців на сході Демократичної Республіки Конго, повідомляє «Reuters».

«Наступальна резолюція», за яку проголосували 15 членів Радбезу, включаючи Росію, розширила діючу місію ООН у ДР Конго. Зараз у цій країні перебувають близько 20 тисяч миротворців, які до цього мали право тільки підтримувати дії урядових військ. Тепер, згідно з документом, міжнародні сили створять підрозділ з трьох тисяч солдатів для самостійних швидких і точкових атак на бойовиків. За інформацією «Agence France-Presse», в наступальний загін увійдуть солдати із ПАР, Танзанії і Малаві.

Право миротворців на атаки буде діяти до 31 березня 2014 року. До цього часу, згідно з резолюцією, влада ДР Конго повинна створити свої власні сили для успішної протидії повстанцям.

Авторами «наступальної резолюції» стали США, Франція і Того, уточнює «Associated Press». Як сказано у тексті документа, «резолюція є винятком і не повинна створювати прецедент». Втім, деякі дипломати ООН визнали, що у будь-якому разі прецедент вже створено, пише «Lenta.ru».

Конфлікт на сході ДР Конго триває з 1994 року. Причиною його стала громадянська війна у сусідній Руанді. Тоді до влади у цій країні прийшли представники народності хуту, які за сто днів, за різними даними, знищили від 500 тисяч до мільйона людей з народності тутсі. Згодом влада в Руанді знову змінилася. У результаті в Демократичній Республіці Конго опинилися кілька сотень тисяч біженців, які складаються як з тутсі, так і хуту.

З тих пір на сході ДР Конго час від часу спалахують збройні сутички. Бойові дії активізувалися навесні 2012 року, коли в конголезької армії представники тутсі підняли заколот. Саме для придушення цього заколоту спрямована наступальна місія ООН.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229