Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс у п'ятницю підтвердив, що домовленості з Єврогрупою запобігли дефолту в країні, яка не має наміру виходити із єврозони.

«Ми не маємо наміру виходити із єврозони. Ми жодним чином не маємо наміру експериментувати з майбутнім нашої країни», - сказав Анастасіадіс. Він зазначив, що завдяки обговоренню з ЄС плану щодо порятунку економіки Кіпру поширення кризи вдалося зупинити, повідомляє РІА «Новости».

Кіпр, який опинився під загрозою дефолту, домовився з Єврогрупою про надання кредиту в обмін на оздоровлення банківської системи острова. Домовленості включають фактичне банкрутство другого за величиною банку Laiki та реструктуризацію першого за величиною Bank of Cyprus. Як очікується, великі (понад 100 тисяч євро) вкладники втратять у Bank of Cyprus 30-40% депозитів, а в Laiki втрати складуть приблизно 80%.

Фінансова криза на Кіпрі посилила спекуляції з приводу можливого виходу країни із єврозони і навіть розвалу зони єдиної європейської валюти. Як заявляв на цьому тижні нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман, найбільш сприятливим розвитком подій для Кіпру, який опинився у кризі, є вихід із єврозони і розвиток таких галузей, як туризм і сільське господарство. При цьому він визнавав, що з політичних причин Кіпр навряд чи зважиться на вихід із єврозони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213