Міністерство юстиції України затвердило правила професійної етики нотаріусів України, які забороняють їм індивідуальну рекламу у ЗМІ, йдеться в наказі Мін'юсту №432/5.

Згідно з правилами, виступ нотаріуса у ЗМІ від імені нотаріальної палати чи територіального уповноваженого здійснюється за попереднім погодженням з президентом палати або територіальним уповноваженим нотаріальної палати України. Винятком є ​​ інформація про розташування та режим роботи нотаріальної контори.

Крім того, правила регламентують поведінку нотаріуса у позаслужбовий час. Згідно з правилами, дії, зовнішній вигляд і поведінка нотаріуса мають відповідати нормам суспільної моралі та професійним етичним стандартам.

Нотаріус також не може здійснювати підприємницьку, адвокатську діяльність, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової та творчої діяльності, пише «РБК-Україна».

Також правила забороняють нотаріусу при виконанні професійних обов'язків: спілкуватися з особами, які звернулися щодо вчинення нотаріальної дії, через помічника або іншого працівника нотаріальної контори; передавати функції нотаріуса, зокрема технічні (підготовка проектів нотаріальних документів, виготовлення оригіналів та копій, ксерокопіювання, заповнення журналів і реєстрів, отримання відомостей з електронних реєстрів та внесення відомостей до них і т.п.), іншим особам, крім співробітників нотаріальної контори.

Нотаріусу заборонено приймати у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, у неділовому одязі, курити під час прийому або іншим чином проявляти неповагу до особи, а також звертатися до них з пропозиціями образливого, аморального характеру або здійснювати інші неналежні дії відносно осіб, з якими нотаріус взаємодіє у процесі своєї професійної діяльності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293