Україна не може претендувати на «половинчастий» статус в роботі Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, заявив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.

«Днями ми отримали лист від України про формат її участі у Митному союзі. Але членство не може бути половинчастим, воно повинно бути повним», - сказав він, виступаючи на конференції, присвяченій питанням інтеграції Киргизії в Єдиний економічний простір, повідомляє РІА «Новости».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна має намір стати спостерігачем при Митному союзі.

Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

Україна у статусі спостерігача у Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану не матиме жодних привілеїв і не зможе впливати на прийняття рішень, вона залишиться «сторонньою країною», поки не приєднається до об'єднання цілком, вважає російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз мова про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану не йде - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Орієнтовно у квітні президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання про приєднання України до положень Митного союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291