За час дії нового Кримінального процесуального кодексу слідчі ізолятори України розвантажилися на 4 тисячі чоловік завдяки застосуванню запобіжних заходів, альтернативних арешту, заявляють у Державній пенітенціарній службі.

Як розповів у четвер журналістам у Києві перший заступник керівника пенітенціарної служби Сергій Сидоренко, в даний час у 33 СІЗО України перебуває 27 тисяч осіб, що майже на 10 тисяч менше в порівнянні з початком минулого року.

«До кінця 2013 року прогнозуємо зменшення ще на 6 тисяч чоловік. Так можна сьогодні прогнозувати з урахуванням наповнення, яке існує, і відтоку після вступу в законну силу вироків», - заявив Сидоренко, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він пояснив, що розвантаження ізоляторів відбувається завдяки тому, що новий КПК дозволив широко застосовувати запобіжні заходи, не пов'язані з утриманням під вартою: застава, домашній арешт.

«Зараз практично немає людей, які утримуються у СІЗО за вчинення нетяжких злочинів», - зазначив перший заступник керівника служби.

Він додав: «Якщо в минулі роки у СІЗО щомісяця потрапляло близько 4 тисяч осіб, а за рік – понад 50 тисяч, то сьогодні у рамках дії нового КПК ця цифра у середньому становить 700-800 чоловік».

Сидоренко також повідомив, що в даний час кількість місць у СІЗО відповідає кількості людей, які в них містяться, і це дозволяє покращувати побутові умови заарештованих, проводити ремонтні роботи приміщень.

«Один із напрямів нашої концепції реформування - створення умов блокової системи утримання. Це вимагає коштів, але ми поетапно будемо вирішувати і це питання», - пообіцяв перший заступник голови Д ПтС.

«Безумовно, новий КПК мав позитивний вплив на пенітенціарну систему... Тенденція продовжує набирати обертів... Цей процес триває і надалі він буде впливати на кількість людей, які утримуються в колоніях», - підсумував Сидоренко.

У четвер у Києві у ході міжнародної науково-практичної конференції керівництво ДПтС спільно з колегами із інших країн обговорило перспективи розвитку пенітенціарної служби України у контексті пенітенціарних стандартів і концепції держполітики у сфері реформування Державної кримінально-виконавчої служби України.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада 2012 року - через 6 місяців після його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

364