Голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк вважає, що повінь, яка очікується у 13 районах області, не призведе до прориву дамби київської ГЕС.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, він заявив у ході прес-конференції.

«Сьогодні ми не можемо боятися, що дамбу може прорвати. Проведені такі роботи за останні два роки, що термін експлуатації київської дамби продовжено на 50 років. Вона забезпечена всякими датчиками, електронікою, які можуть виявити мікротріщини, які не в силах помітити людське око і реагувати на них», - зазначив Присяжнюк.

У той же час Микола Урупа, начальник управління водних ресурсів Київської області, зазначив, що повінь очікується у 13 районах області.

«Ми сьогодні чекаємо, що весняна повінь буде нижче середніх показників, які склалися впродовж останнього сторіччя, але вони однозначно будуть вище торішніх. Це торкнеться Лівобережжя: Баришівського, Згурівського, Яготинського, Переяслав-Хмельницького, Бориспільського, Броварського районів. А також Правобережжя: Вишгородського, Бородянського, Іванківського, Поліського районів. Це ті території, у яких дійсно буде підтоплення грунтовими водами», - повідомив він. За його словами, в органах водного господарства Київської області є 500 тис. грн. для того, щоб використовувати їх для пропуску весняної повені.

Як зазначив Присяжнюк, за два останні роки також була пророблена робота з модернізації гідроспоруд. «З 2010 року ми виділили 75 млн грн., щоб прочистити 220 км зрошуваних каналів і річок. Відремонтовано 117 гідроспоруд, що дає можливість влітку пропускати воду, а навесні це дозволяє пропускати через них воду в Дніпро», - розповів голова Київської ОДА.

У той же час він додав, що стосовно головної артерії України немає великих застережень.

«Система гідроспоруд дає можливість регулювати воду в Канівському і Київському водосховищах. Сьогодні в Канівському водосховищі рівень води значно менше, якщо порівняти його з минулим роком. А це дає можливість звільнити великий басейн для прийому води. Що стосується Київського моря, то тут також рівень води значно нижче, ніж в минулому році».

Він також додав, що на сьогоднішній день створено робочу групу за участю МНС і Агентства водних ресурсів України.

«У нас на обліку стоїть більше тисячі насосів, які будуть застосовуватися для відкачування води, яка піде у підвали і будинки населення», - підкреслив він. Але акцентував увагу на тому, щоб служби були готові до того, що в результаті танення снігу може початися рух криги, через що можуть виникнути затори і, відповідно, це призведе до підняття води.

Також керівник області підкреслив, що і саме населення повинне потурбуватися заздалегідь і, по можливості, жителі приватного сектора мають відкинути від своїх будинків сніг, щоб тала вода не пішла у підвали.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314