Експерти вважають можливим зниження порогу безготівкових розрахунків нижче 150 тисяч гривень з тих пір, поки населення не переконається в тому, що нововведення не створить додаткових незручностей.

«У мене немає знайомих, які ходять з пачками грошей. Очевидно, що ніхто в побуті не розраховується сумами навіть близькими до 150 тисяч гривень. У майбутньому потрібно буде опускати планку нижче цієї суми, як це робиться в усьому світі. Це, з одного боку, може загальмувати спекулятивні операції, а також відмивання коштів, оскільки буде чітка фіксація руху всіх коштів, і з іншого, скоротить обсяги тіньової економіки», - стверджує економіст, екс-глава групи радників голови НБУ Віктор Лисицький, повідомляє «УНІАН».

При цьому, на його переконання, знижувати суму потрібно в міру того, як населення звикне до безготівки.

«150 тисяч - це більше захід обережності. Нехай українці у принципі звикнуть до безготівкових розрахунків, а далі можна буде поступово знижувати», - додав експерт.

Доцент Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, кандидат економічних наук Надія Циганова зазначає, що в розвинених країнах частка готівки у грошовій масі не перевищує 5-6%.

«У розвинених країнах частка готівки у грошовій масі не перевищує 5-6% і має тенденцію до скорочення. Органи монетарного регулювання підтримують розвиток безготівкових розрахунків, зокрема обмежуючи суми готівкових платежів. Ці заходи також застосовуються у системі фінансового моніторингу відмивання «брудних грошей» і ухилення від сплати податків», - резюмує Циганова.

Нагадаємо, що у вересні 2012 року Верховна Рада України дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. На початку березня НБУ ініціював обговорення, яке триватиме до 8 квітня, проекту постанови «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку», де передбачено встановлення граничної суми готівкового розрахунку фізичної особи за товари, роботи або послуги в розмірі 150 тисяч гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208