Відділення кіпрських банків після двотижневої перерви відкрилися у четвер на Кіпрі в умовах суворого контролю над рухом капіталу, який введений ЦБ країни.

Працюватимуть вони з 12 до 18 години, хоча зазвичай вони відкриваються о 9 ранку. Тригодинна затримка пояснюється тим, що службовцям банків роз'яснювали всі обмежувальні заходи, які тимчасово вводять ЦБ і Мінфін, щоб вони уникнули помилок.

Обмеження на зняття готівки встановлені у розмірі 300 євро на день. Транзакції до 5 тисяч євро здійснюються вільно, з 5 до 200 тисяч євро - за рішенням спеціальної комісії та за наявності виправдувальних документів у строк до 24 годин. Платежі більш ніж на 200 тисяч євро здійснюються тільки щодо схвалення регулятора і за умови наявності у ЦБ необхідної ліквідності, повідомляє РІА «Новости».

Через тривалу перерву у роботі банків в країні відчувається нестача готівки, підприємства не можуть проводити банківські операції, магазини і автозаправки не приймають оплату за банківськими картками. Тепер у масовому порядку почали закриватися підприємства.

Як повідомляв ForUm, європейські фінансові структури погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро за умови реструктуризації банківської сфери країни. Раніше повідомлялося, що влада має намір списати з рахунків, що перевищують 100 тисяч євро, близько 40 відсотків коштів.

Кіпр ввів обмеження на внутрішні операції і вивезення готівкових коштів з країни.

28 березня у кіпрські банки надійшли 5 млрд євро готівки, доставлених у середу ввечері в умовах підвищених заходів безпеки спецрейсом із Франкфурта-на-Майні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214