На даний момент ніякого рішення про створення органу під назвою «фінансова поліція» у складі Міністерства доходів і зборів України не приймалося. Позиція Міністерства полягає в тому, що будь-які подібні зміни не тільки вимагають ретельної підготовки, правового аналізу та узгодження між окремими зацікавленими структурами виконавчої влади, але й можуть прийматися тільки після громадських слухань і консультацій з бізнесом, повідомляє прес-служба Міндоходів.

«З огляду на зміст і характер поширення зазначених повідомлень, фахівці Міндоходів не виключають, що думки деяких шановних експертів можуть свідомо чи несвідомо використовуватися в інформаційній кампанії з ознаками замовності, яка спрямована на формування негативної громадської думки про діяльність Міністерства доходів і зборів України, а також для нав'язування громадськості омани щодо намірів уряду посилити адміністративний тиск на бізнес», - йдеться в повідомленні.

Положення про Міндоходів, затверджене указом Президента від 18 березня 2013 року, не передбачає наділення Міністерства, як правонаступника Державної податкової служби України та Державної митної служби України, ніякими додатковими повноваженнями щодо виявлення та розслідування правопорушень у податковій та митній сферах.

«У Положенні не передбачені ті функції, які, за очікуваннями ЗМІ, повинні були бути покладені на фінансову поліцію», - підкреслили в прес-службі.

При Міністерстві і надалі буде функціонувати податкова міліція. Відповідно до Податкового та Кримінально-процесуального кодексів, вона буде виконувати функції з виявлення та розслідування злочинів у сфері оподаткування.

Функції проведення заходів щодо запобігання та протидії контрабанді, боротьби з порушеннями митних правил на митній території України покладено на Департамент боротьби з контрабандою, який відповідно до постанови КМУ «Про реорганізацію деяких органів державної податкової та митної служб» також увійшов до складу Міндоходів.

Згідно з повідомленням, на виконання доручення Президента щодо зменшення тиску на бізнес Міністерство доходів і зборів планує переорієнтувати роботу з виявлення та розслідування правопорушень у податковій та митній сфері в межах ризикоорієнтованої системи моніторингу. Максимальна увага приділена аналітичній роботі з мінімальним втручанням у справи сумлінних платників податків.

«Міністерство доходів і зборів налаштоване на партнерські і конструктивні взаємини з бізнесом і громадськістю. Ми будуємо свою роботу на принципах прозорості та відкритості для представників ЗМІ і завжди готові надати повну й об'єктивну інформацію про будь-які аспекти нашої діяльності. Ми вдячні українським та іноземним журналістам за професійне та об'єктивне висвітлення діяльності Міністерства, податкової та митної політики, впровадження податкової культури. Аргументована критика, відгуки експертів у медіа, громадські обговорення зазначених вище питань допомагали і допомагають приймати зважені рішення, досягати компромісів, вживати заходів щодо подальшого вдосконалення роботи Міністерства доходів і зборів», - підкреслили в прес-службі.

У той же час у Міндоходів сподіваються, що професійна етика та високі стандарти журналістики не дозволять шанованим експертам і виданням сприяти відвертому маніпулюванню громадською думкою і формуванню хибного уявлення про податкову і митну політику в державі.

«Ми, в свою чергу, завжди готові надати шановним представникам ЗМІ свою позицію з будь-якого приводу», - підкреслили в Міндоходів.

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 р. №726/2012 створено Міністерство з доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функції адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

361