Незалежна асоціація банків України направила парламентському комітету з питань правової політики звернення, в якому просить не приймати поправки до Цивільного кодексу. Внесений на розгляд Ради законопроект пропонує внести зміни до ст. 1058 Цивільного кодексу, які передбачають введення пені в розмірі 1% від суми депозитного вкладу за кожен день, коли банк не зміг вчасно повернути депозит після завершення терміну дії договору вкладу.

Як повідомили в прес-службі НАБУ, за результатами опитування серед фахівців банків, Асоціація дійшла висновку, що прийняття такого законопроекту передчасне, а сам документ вимагає доопрацювання.

Одним із зауважень банкірів є те, що законодавство вже зараз містить норми про грошову відповідальність за несвоєчасне виконання зобов'язань. Це статті 549-552 Цивільного кодексу. «Законодавством передбачено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів за прострочення платежу пеню в розмірі, який встановлений за погодженням сторін, і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку, яка діяла в період, за який сплачується пеня», - йдеться в листі НАБУ, адресованому парламентському комітету з питань правової політики.

«У період світової фінансової кризи більшість українських банків перебували у важкій економічній ситуації. У таких умовах банки не завжди могли забезпечити своєчасне повернення коштів з депозитів, тому, на нашу думку, затвердження такої норми може призвести до погіршення ситуації на фінансовому ринку», - підкреслюється в листі НАБУ. У зв'язку з цим Асоціація вважає прийняття такого закону передчасним і просить залучити фахівців банківської сфери до його обговорення.

Нагадаємо, раніше Національний банк також звернувся до комітету Ради з питань правової політики, зазначивши, що законопроект є неприйнятним. НБУ звернув увагу законодавців на те, що запропоновані поправки до Цивільного кодексу дублюють норми чинного законодавства у сфері договірних відносин між банком і вкладником. Зокрема, прийняття зазначеної норми без чіткого визначення на законодавчому рівні механізму, випадків та строків нарахування пені несе ризики зловживань і неоднозначних судових рішень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225