Миротворці ООН чисельністю понад 11 тисяч осіб можуть бути задіяні в Малі до літа, повідомило у середу високопоставлене джерело в штаб-квартирі всесвітньої організації.

Її генеральний секретар Пан Гі Мун напередодні запропонував Раді безпеки ООН трансформувати сили африканських країн в Малі в миротворчий контингент для протистояння повстанцям, які контролюють дві третини цієї країни.

«Думаю, це відбудеться. Зацікавлені країни вже згодні, Афросоюз теж цього бажає... Можливо, до літа це трапиться», - сказало джерело, повідомляє РІА «Новини».

У грудні 2012 року Рада безпеки ООН санкціонувала введення в Малі 3,3 тисячі військовослужбовців місії африканських країн (AFISMA) щонайменше на рік для відновлення нормального життя в північних районах країни, події в якій стали наслідком операцій НАТО і повалення режиму Муамара Каддафі в сусідній Лівії. Вихід звідти племен туарегів, які користувалися заступництвом колишнього лівійського лідера, призвів до сепаратистської війні й утворення самопроголошеної держави Азават на півночі Малі.

У січні Франція ввела свої війська в Малі чисельністю близько 2 тисяч осіб, коли почалися атаки повстанців на центральні райони країни. За словами джерела, до моменту трансформації африканських сил у миротворців ООН французький контингент має бути виведений.

Як раніше повідомляв ForUm, перші британські військовослужбовці з числа інструкторів, покликаних навчати своїх колег зі збройних сил Малі, 27 березня прибули до столиці цієї країни м. Бамако.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204