Сьогодні банки Кіпру відчинять свої двері для клієнтів.

Центробанк країни вже поповнив свої запаси готівки, а кіпріоти націлилися на штурм відділень.

Тим часом в Греції філії трьох кіпрських банків - Bank of Cyprus, Laiki і Greek Bank - відкрилися ще напередодні. Тисячі людей прийшли у відділення, щоб дізнатися про долю своїх вкладів. Правда, масового зняття грошей не спостерігалося. Грецькі вкладники почуваються набагато спокійнішими, ніж власники кіпрських депозитів. По-перше, ці дочірні структури днями викупив стабільний грецький банк Pireus. По-друге, на депозити, які були відкриті в грецьких філіях, заходи, погоджені для Кіпру, не поширюються. Зараз на рахунках у грецьких відділень кіпрських банків лежить 15 мільярдів євро. Це 10% від загального обсягу депозитів у Греції, повідомляють «Вести.ру».

На самому Кіпрі очікувати спокою від вкладників не варто. Але навіть при всьому бажанні зняти багато грошей їм не вдасться. Влада острова на найближчі 7 днів ввела жорсткі обмеження щодо руху капіталу. Наприклад, сума грошових переказів за кордон не повинна перевищувати п'яти тисяч євро на місяць. Туристи, які захочуть покинути острів, зможуть вивезти не більше 3 тисяч. Також забороняється переводити у готівку чеки. Обмеження поширюються на всі банківські рахунки, незалежно від валюти.

Як повідомляв ForUm, європейські фінансові структури погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро за умови реструктуризації банківської сфери країни. Раніше повідомлялося, що влада має намір списати з рахунків, що перевищують 100 тисяч євро, близько 40 відсотків коштів, проте 27 березня стало відомо про можливе підвищення цієї планки до 80 відсотків.

Кіпр ввів обмеження на внутрішні операції і вивезення готівкових коштів з країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182