Кіпр ввів обмеження на внутрішні операції і вивезення готівкових коштів з країни. Про це повідомляє AFP з посиланням на місцеві ЗМІ.

Обмеження діятимуть з четверга, 28 березня, коли відкриються місцеві банки, і протягом семи днів.

Фізичним особам заборонили брати з собою при виїзді за кордон більше 3 тисяч євро. Крім того, місцевим компаніям дозволено розплачуватися за імпортні поставки дорожче 500 євро тільки при наданні документів, що підтверджують.

Як пише грецька газета «Катімеріні» з посиланням на розпорядження Мінфіну Кіпру за підписом міністра Міхаліса Сарріса, транзакції по кредитних картах будуть обмежені 5 тисячами євро, буде заборонено дострокове розірвання договорів за строковими депозитами. Крім того, кіпрська влада зажадає повернення на Кіпр у 10-денний термін усіх доходів, отриманих від експорту чи продажу майна на території Кіпру.

Контроль над рухом капіталу буде стосуватися всіх рахунків, платежів та переказів у всіх кіпрських банках, незалежно від валюти, в якій проводиться операція.

Рішення про обмеження на рух капіталів було прийнято за підсумками переговорів кіпрських властей з міністрами країн єврозони 26 березня. Кіпр спочатку планував обкласти «податком» всі депозити, що викликало паніку серед вкладників. Потім уряд відмовився від цієї ідеї і в понеділок досяг нової угоди з «трійкою» кредиторів - Євросоюзом, Європейським Центробанком та МВФ, передають РІА «Новости».

У свою чергу податок на депозити понад 100 тисяч євро в Bank of Cyprus складе близько 30%.

Вклади до 100 тисяч євро не постраждають. Крім того, за даними ЗМІ, за угодою з Євросоюзом про рекапіталізацію Bank of Cyprus, вкладники отримають компенсацію у вигляді частки в банку.

Як повідомляв ForUm, парламент Кіпру перевірить фінансові операції чиновників у зв'язку з підозрами, що вони виводили кошти з рахунків у місцевих банках незадовго до їх закриття

Нагадаємо, Європейські фінансові структури погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро за умови реструктуризації банківської сфери країни. Раніше повідомлялося, що влада має намір списати з рахунків, що перевищують 100 тисяч євро, близько 40 відсотків коштів, проте 27 березня стало відомо про можливе підвищення цієї планки до 80 відсотків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218