Реорганізація мережі лікарняних установ була розпочата через те, що населення скаржилося на неякісну медичну допомогу і вимагало реформ, заявила на засіданні Кабінету Міністрів у середу міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

«Питання про необхідність реформування вітчизняної системи охорони здоров'я вже давно не є предметом для дискусій. Відображенням незадовільного стану галузі стали низькі показники здоров'я громадян України. До речі, 70% з них, згідно з результатами соціологічних досліджень, проведених ще у 2010 році, погоджувалися з необхідністю перетворень в медичній сфері», - сказала Богатирьова.

Глава МОЗ зазначила, що в радянській лікарняній інфраструктурі, яку успадкувала Україна, медичні послуги невиправдано дублювалися у різних медустановах. Це призводило до надмірних навантажень і недофінансування, що, в свою чергу, негативно позначалося на якості медичних послуг, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами Богатирьової, до початку реформи надмірна кількість лікарняних ліжок в українських лікарнях становила 94 на 10 тисяч населення, що в 1,5 рази більше, ніж у країнах Євросоюзу.

«Саме тому одним з ключових напрямів першого етапу модернізації була оптимізація мережі медустанов, які надають первинну медичну допомогу. Оптимізація лікувальних установ спрямована на те, щоб сконцентрувати кадрові і фінансові ресурси, там, де вони застосовуються найбільш ефективно. Ті фінанси, які звільняються після закриття неефективних лікарень, йдуть на оновлення медичного обладнання в працюючих установах, поліпшення забезпечення їх медикаментами, підвищення заробітної плати медикам», - повідомила вона.

При цьому Богатирьова акцентувала увагу на тому, що при реорганізації обов'язково повинні враховуватися інтереси пацієнта, в тому числі - можливість його транспортування до місця надання меддопомоги.

Міністр охорони здоров'я визнала, що в деяких регіонах місцева влада поки не виконала цю вимогу, і пообіцяла працювати над усуненням проблем. Також міністр запевнила, що всі закриті установи будуть перепрофільовані. «Дільнична лікарня, наприклад, може перетворитися або в амбулаторію сімейної медицини, або в лікарню відновного лікування», - навела приклад Богатирьова.

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що медична реформа у жодному випадку не повинна погіршити надання медичних послуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374