Парламентські вибори минулого року визнані такими, що суперечать Конституції, у всіх 14 окружних судах Японії, куди були подані відповідні позови, повідомило агентство Кіодо.

Після грудневих виборів у нижню палату парламенту дві групи адвокатів подали позови в 14 судів різних районів країни з вимогою скасувати результати виборів. Позови ставили питання про законність виборів у загальній складності в 31 виборчому окрузі. Підставою для подачі позовів стала різниця в кількості голосів, необхідних для отримання депутатського мандата, що виникла через різну щільність населення у виборчих округах. На виборах у густонаселених районах кандидату потрібно набрати в 2,43 рази більше голосів, ніж у малонаселених округах.

Таким чином, було порушено рівноправність виборців, що змусило суди винести рішення про невідповідність виборів Конституції країни, яка гарантує всім громадянам рівні виборчі права, передає РІА «Новини».

Остаточне рішення має ухвалити Верховний суд Японії. Більшість експертів схиляються до того, що суд визнає вибори неконституційними, але залишить в силі їх результати. Якщо ж Верховний суд Японії визнає результати виборів недійсними, то депутатам з 31 виборчого округу доведеться здати мандати і там будуть призначені перевибори. Зокрема, одним з таких депутатів може стати нинішній міністр закордонних справ Фуміо Кісіда, що обирався по одному з округів Хіросіми.

Два суди в Хіросімі (по двох округах) і в Окаямі (по двох округах) раніше визнали не тільки неконституційність виборів, але і недійсність їх результатів.

Вибори в нижню палату японського парламенту мають особливе політичне значення, оскільки саме вони фактично визначають кандидатуру прем'єр-міністра.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247