Україна чітко дотримується всіх необхідних норм у переговорах щодо перегляду тарифних ставок у рамках Всесвітньої торгової організації. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

«Ми нічого не порушили. Питань у цій площині багато і вже двічі наші представники були у Женеві. Крім того, дуже активну позицію займає Євросоюз і у нас були зустрічі з його представниками. Зараз ми роздумуємо над нашими подальшими кроками, і найближчим часом буде відомо наше рішення щодо понад 300 позицій», - сказав міністр.

На уточнююче запитання журналістів, чи не планує Мінекономіки призупинити введення мита на ввезення імпортних автомобілів, проти якого виступають США, Японія і країни ЄС, Прасолов заявив, що міністерством розглядаються різні варіанти вирішення даного питання.

«Ми уважно відстежуємо все, що відбувається зараз навколо тих чи інших товарів або продуктів, від яких деякі країни намагаються захистити свої ринки. У разі необхідності ми можемо приєднатися до іншої групи країн, які зацікавлені у створенні більш вигідних умов, і не ущемляти інтереси свого національного виробника», - підсумував Прасолов.

Як відомо, Україна 12 вересня звернулася до ВТО з інформацією про намір підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію. Протягом 3-х місяців члени ВТО могли підтвердити свою зацікавленість у проведенні таких переговорів, і протягом 2-х місяців ці переговори повинні бути проведені.

Звернення України викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з ЄС в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік. Також такі дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Україна стала повноправним 152-м членом ВТО 16 травня 2008 року.

Через три роки після набуття членства у ВТО країни можуть протягом ще 3-х років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство в цій організації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194