Україна не збирається виходити з Європейського енергетичного співтовариства, незважаючи на те, що Київ не задоволений нинішнім рівнем співпраці.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

«На сьогоднішній день ми не збираємося переглядати наші домовленості. Ми вважаємо, що участь України в Європейському енергетичному співтоваристві в цілому справляє позитивний вплив, як на європейську сторону, так і на Україну», - сказав Кожара.

До того ж, за словами міністра, Європейський Союз пов'язує участь України в ЄЕС з перспективою підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Україна є одним із найбільш надійних елементів Європейського енергетичного співтовариства і виконує взяті на себе зобов'язання», - заявив Кожара в інтерв'ю РІА «Новости».

Нагадаємо, під час прес-конференції у Вільнюсі Президент України Віктор Янукович висловив незадоволення рівнем співпраці з Європейським енергетичним співтовариством. Крім того, він заявив, що з боку ЕС не було ніякої підтримки Україні в сфері її газових відносин з Росією за три роки членства України в ЕС щодо, наприклад, Південного потоку. Він також сказав, що Україна звернулася до ЕС у зв'язку з $7 млрд, виставленими «Газпромом», але відповідь не отримала.

Європейське енергетичне співтовариство спростувало інформацію про те, що було запрошено до вирішення двосторонньої суперечки з російським «Газпромом» щодо $7 млрд виставлених штрафних санкцій за недобір газу.

У свою чергу, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв 21 березня заявив, що Україна повинна гарантувати дотримання інтересів Росії при участі в газовому консорціумі, що потребують відмови від приєднання до енергетичних правил ЄС.

Медведєв підкреслив, що альянс між Росією та Україною може бути тільки за умови виходу України з цілої низки відповідних інститутів, включаючи договір про приєднання до Енергетичного союзу.

«Не цікаво – будь ласка, значить, ми будемо розвиватися своїм шляхом, а Україна може залишатися в будь-яких міжнародних угодах. Це її суверенне право. Але якщо ми про щось домовляємося, ми повинні забезпечити свої інтереси. Переговори на цю тему тривають, наші українські колеги нам періодично посилають сигнали, але далі цих сигналів поки процес не йде. Поживемо - побачимо», - заявив Медведєв.

Як повідомляв ForUm, комісар Європейського Союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає логічним створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю України, Європейського Союзу та Росії.

Нагадаємо, раніше Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов озвучив ідею створення двостороннього газового консорціуму.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський вважає, що ініціатива про участь європейської сторони у можливому газотранспортному консорціумі повинна виходити від України і таку пропозицію необхідно детально конкретизувати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263