Відновлення роботи Одеського НПЗ зменшить залежність України від імпортного палива і зміцнить її енергетичну безпеку. Таку думку висловив народний депутат України, член комітету Верховної ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олег Зарубінський у ході енергетичного форуму «Україна-Польща».

«Зростання імпорту і залежність на 70% від поставок бензину із Білорусі, Польщі, Литви, Румунії - це однозначно неправильно. Тільки модернізація заводів, у тому числі Одеського НПЗ, може вплинути на ситуацію і зменшити залежність від імпорту палива», - заявив він.

У свою чергу, член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук звернув увагу на небезпеку збільшення імпорту палива в Україну. «Українські працюючі нафтопереробні заводи - це гарантія енергетичної безпеки України. Це гарантія, що у разі паливної кризи або дефіциту бензину в Білорусі, Литві, Польщі або Румунії наша країна не опиниться без палива і ціни не піднімуться різко вгору. Також можна сподіватися на зменшення контрабанди та фальсифікату нафтопродуктів», - підкреслив він.

Нагадаємо, Одеський НПЗ був зупинений у жовтні 2010 року, оскільки підприємство було відрізане від трубопровідних маршрутів постачання сировини: наприкінці 2010 року Україна домовилася з «Білоруською нафтовою компанією» про прокачування нафти за маршрутом Одеса-Броди для переробки на Мозирському НПЗ, повідомляють «Подробиці».

У лютому 2013 року Східноєвропейська паливно-енергетична компанія (ВЕТЕК) і ВАТ «ЛУКОЙЛ» підписали угоду про купівлю-продаж ПАТ «ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ», операція буде закрита до 1 червня 2013 року. У той же час, як повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, НПЗ почне роботу вже 29 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244