В жодному місті світу не впоралися б із такою сніжною стихією, яка накрила Київ, краще, ніж це зробили у Києві. Таку думку висловив журналістам екс-перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

«Повірте, у мене величезний досвід роботи у сфері житлово-комунального господарства. Я абсолютно впевнено можу стверджувати: з таким рівнем снігової стихії при наявних ресурсах не впоралися в жодному місті світу краще, ніж впоралися у Києві. Комунальні служби працювали без сну і відпочинку», - сказав Мазурчак, говорячи про роботи з ліквідації наслідків стихії.

У той же час, на його думку, якщо при ліквідації наслідків місто відпрацювало на межі сил, то у питанні попередження колапсу міська влада недопрацювала. «Питання попередження надзвичайних ситуацій входить до компетенції комісії, яку я очолюю. Те, що ми не прийняли рішення, які зобов'язані були прийняти, або прийняли їх пізно, – моя вина. Може, навіть не моя, але виключно вина комісії, яку я очолюю і за роботу якої несу відповідальність перед керівником Києва. І це одна із причин, з якої я подав у відставку», - сказав Мазурчак.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи не вважає він, що у відставку також повинен подати голова КМДА Олександр Попов, Мазурчак відповів: «Ні, вважаю, що не повинен. І більше того, Київ має сьогодні найбільш підготовленого керівника міста. І на сьогодні із тих політиків, які висловили намір балотуватися у мери або про які говорять, як про майбутніх кандидатів, я не бачу жодного, хто може стати врівень з головою КМДА за рівнем підготовки», - сказав Мазурчак, додавши, що він сам пропрацював багато років мером (Кам’янця-Подільського. - Ред.) і тому з упевненістю може давати таку оцінку діючому главі КМДА.

«Я ще раз акцентую: глава КМДА не є керівником комісії з надзвичайних ситуацій. Саме на цю комісію покладена робота щодо попередження подібних ситуацій. І вся вина за те, що трапилося, лежить на комісії і персонально на мені як на її керівнику», - сказав Мазурчак.

Під час свого виступу на Колегії Мазурчак назвав головні прорахунки комісії. За його словами, до середини п'ятниці залишалася впевненість, що кількість опадів не перевищуватиме прогнозованого синоптиками 20 мм. Проте потім стало ясно, що ці прогнози помилкові і кількість опадів набагато перевищує прогнозовану. Комісія прийняла рішення закрити місто для в'їзду великогабаритного транспорту, однак було пізно: фури були вже у місті і стали основною причиною заторів. «Ми були зобов'язані ще вранці перекрити місто для вантажівок, але не прийняли такого рішення, і це перша помилка. Друга помилка - ми не продовжили роботу метрополітену», - сказав Мазурчак, звітуючи перед главою КМДА про роботу Комісії у перші години снігової стихії.

Нагадаємо, що перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, який очолював комісію з надзвичайних ситуацій, подав у відставку, і голова КМДА Олександр Попов цю відставку прийняв

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497