Україна і Росія продовжують пошуки взаємоприйнятного рішення щодо створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС), заявив посол України в Росії Володимир Єльченко.

«У цьому контексті ми шукаємо взаємоприйнятне рішення з приводу організаційної форми спільного підприємства (консорціуму), яка б, з одного боку, найбільш ефективним способом забезпечувала реалізацію економічних інтересів сторін, а з іншого, відповідала б вимогам національних законодавств і міжнародних зобов'язань», - повідомив посол в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, сторони намагаються знайти компромісне, збалансоване рішення, яке б дозволило забезпечити як вихід на економічно обгрунтований рівень цін на газ, так і визначити оптимальну модель взаємодії, яка забезпечить надійний транзит російського природного газу європейським споживачам по території України.

«При цьому ми розуміємо, що в першу чергу повинні бути узгоджені гарантовані обсяги газу, які будуть транспортуватися в Європу через магістральну ГТС України, а також горизонт дії двосторонніх зобов'язань», - підкреслив Єльченко.

Дипломат висловив впевненість, що у разі досягнення з російською стороною домовленостей у газовій сфері Україна отримає газ за справедливою ціною, а європейські споживачі матимуть гарантії безперебійних поставок російського газу через українську ГТС.

Нагадаємо, комісар Європейського Союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає логічним створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю України, Європейського Союзу та Росії.

Президент України Віктор Янукович заявив, що власником української газотранспортної системи залишиться Україна. Він також вважає, що РФ повинна гарантувати обсяги прокачування газу через українську ГТС.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що участь РФ у консорціумі з українською ГТС можлива при відмові Києва від приєднання до енергетичних правил ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238