У минулому році була введена державна дотація за утримання і збереження молодняку ​​ ВРХ. За даними Мінагрополітики, її отримали 340 тисяч селян. А в цьому році на продовження дії дотації вже передбачено 650 мільйонів гривень. Однак для отримання від подібних державних програм підтримки значного результату необхідно, щоб вони тривали не менше 5 років. Про це повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Молочне скотарство - це така галузь, яка «не любить» частої зміни умов підтримки. Якщо проаналізувати ті програми, які реалізовували в останній час, то їх достатньо багато. Це і дотації за кілограм реалізованого ваги, прирощену і збережену голову і т.д. Потрібно проаналізувати, які з цих програм були ефективними, і тоді поставити крапку і сказати: «Ми зупиняємося ось на цьому. І така програма буде діяти у нас не менше 5-7 років», - зазначив експерт.

Також Лапа додав, що, крім дотацій за збереження або здавання худоби на забій, держава повинна підтримувати підвищення товарності молока.

«Очевидно, що у цій комплексній програмі повинне бути істотним компонентом питання підвищення товарності молока, зокрема, збереження якості. Адже ми розуміємо, що якщо корова доїться, то його якість не завжди є задовільною. І виходить так, що на переробні підприємства таке молоко надходить вже другого сорту, або взагалі «без сорту». Через це отримувати гідну ціну за нього важко. Тому у цьому продуктовому ланцюжку треба виявити слабкі місця і виправляти їх на рівні державної політики», - підкреслив Лапа.

Генеральний директор УКАБ також зазначив, що держава виплачує селянам компенсацію за придбання установок індивідуального доїння, що сприяє підвищенню якості молока.

Нагадаємо, що цього року держава виплачуватиме бюджетну дотацію фізичним особам за утримання і збереження молодняку ​​ великої рогатої худоби, дотацію за кілограм живої ваги проданої на забій худоби, дотацію за наявне поголів'я корів м'ясного напряму продуктивності. Також буде частково відшкодовуватися суб'єктам господарювання вартість будівництва, реконструкції тваринницьких ферм, комплексів і підприємств з виробництва комбікормів, а також придбаного обладнання та вітчизняних механізмів для тваринництва і птахівництва. Крім того, будуть відшкодовуватися вартість закуплених племінних телиць, нетелів і корів молочного, м'ясного та комбінованого напряму продуктивності, витрати на закупівлю установки індивідуального доїння.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269