Профіцит платіжного балансу України у лютому додав майже $1,3 млрд і за підсумками двох місяців досяг $1,7 млрд порівняно з дефіцитом $1 млрд у січні-лютому минулого року, і існують хороші шанси закріпити таку динаміку у майбутньому, вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Платіжний баланс за два місяці поки рухається за оптимістичним сценарієм, перевищуючи більшість існуючих прогнозів. Є хороші шанси у майбутньому закріпити цей рух і трансформувати його в більш-менш стійкий тренд», - сказав він.

Литвицький зазначив, що це багато в чому відбулося за рахунок різкого збільшення в лютому чистого припливу капіталу за фінансовим рахунком - до $2,264 млрд. Радник глави НБУ підкреслив, що в перші два місяці року вдалося залучити в країну валютні ресурси не тільки за рахунок позикових джерел, але й інвестицій. І їхній приплив був більш ніж достатнім для компенсації чистого відтоку за поточними торговельними операціями, додав експерт.

Коментуючи стан фінансового рахунку, він вказав, що у лютому майже в рівній мірі профіцит фінансового рахунку сформували розміщення єврооблігацій (чистий приплив $898 млн або 39% профіциту) та залучення іноземних інвестицій ($803 млн або 34% профіциту). На його думку, варто також більш високо оцінити і ті види позик, які здійснив реальний сектор ($327 млн ​​ або 14% профіциту), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У той же час банки у лютому більш інтенсивно гасили борги (дефіцит у $445 млн), тоді як у січні вони більше займали, ніж віддавали (профіцит $226 млн.).

«Не можна не погодитися і з висновком про зниження девальваційних очікувань як чинника формування профіциту фінансового рахунку», - підкреслив Литвицький. За його словами, зменшення девальваційних очікувань вплинуло на покупку банками валютних облігацій уряду, збільшило чистий приплив за статтею «інший капітал», який в цілому досяг 28% загального профіциту фінансового рахунку в лютому.

Він також вказав, що в цілому за два місяці профіцит фінансового рахунку сягнув $2,6 млрд проти $456 млн у січні-лютому 2012 року.

Говорячи про поточний рахунок, Литвицький звернув увагу, що за перші два місяці цього року дефіцит поточного рахунку був майже в 1,4 рази менше, ніж у січні-лютому минулого року ($889 млн проти $1,4 млрд), а в лютому - менше на $1,6 млрд.

Він пояснив, що це відображає поліпшення співвідношення динаміки експорту та імпорту товарів: якщо експорт у лютому цього року виріс на 8,1%, то імпорт впав на 7,5%, тоді як в лютому минулого року експорт збільшився лише на 5,7% , тоді як імпорт зростав швидше на 1,9%. У цілому за два місяці цього року експорт зріс на 2%, тоді як імпорт зменшився на 5,5%.

«Дефіцит поточного рахунку в $1 млрд відображає збереження такого стану речей, коли країна, як і в попередні роки, споживає більше, ніж виробляє. Але значне нинішнє зменшення цього дефіциту свідчить про те, що споживання, в тому числі інвестиційне та невиробниче, в сучасних економічних реаліях обгрунтовано стає більш стриманим», - сказав керівник групи радників голови НБУ.

На його думку, посилення поточного рахунку в наступні місяці можливе, і це залежить і від світової кон'юнктури, і від зусиль уряду щодо підтримки експорту, імпортозаміщення, відновленню економічного зростання ресурсозберігаючого типу.

«Нацбанк повинен триматися перевіреної лінії на протекцію експорту шляхом девальвації РЕОК (реального ефективного обмінного курсу - ІФ), спираючись на збереження низької інфляції і недопущення невиправданого посилення номінального обмінного курсу. У той же час для профілактики подорожчання енергоімпорт Нацбанк повинен бути обачним в плані попередження невиправдано високих девальваційних хвиль», - підкреслив Литвицький.

Він вважає, що мейнстрімом нацбанківської політики подальшого зміцнення фінансового рахунку залишається доведення до практичних результатів переговорів з Міжнародним валютним фондом, сприяння інструментами процентної та валютної політики процесу оптимізації вартості зовнішніх і внутрішніх запозичень, а також продовження зусиль з демобілізації негативних очікувань, що впливають на рух готівки поза банків.

Як раніше повідомляв ForUm, у лютому 2013 року сальдо зведеного платіжного балансу другий місяць поспіль було позитивним і склало 1,3 млрд дол США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256