З початку 2013 р. ситуація на кредитному ринку збалансована. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, у ході дискусії на тему: «Банківський бізнес у 2013 році: на чому будуть заробляти банки і як це вплине на їхніх клієнтів?» заявив замдиректора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк .

За словами фінансиста, один із головних чинників цього – у стабільності гривні, і це дозволяє громадянам все більше довіряти національній валюті. «Що стосується кредитування, то це одна зі сфер, у якій ще не все нормально. Звичайно, хотілося б, щоб воно було активніше, ніж зараз. Для цього вживаються певні заходи у монетарній сфері, процентній політиці, для вдосконалення інструментів рефінансування тощо», - зазначив банкір.

Ефект від цих заходів очевидний, додав він, хоч поки що і недостатній для повнокровного пожвавлення кредитного сектора. «Так, у цьому році кредитування зростає швидше, ніж на початку 2012 р. При цьому банки набагато активніше залучають депозити, ніж видають позики, але це пов'язано у т.ч. і з недостатнім попитом на кредити з боку «реального сектора». Тому вільні ресурси, які з'являються, спрямовуються банками на інші цілі: наприклад, підтримують програми Кабміну, інвестують у державні цінні папери. Крім того, якщо поглянути на актуальну структуру платіжного балансу країни, то помітно, що банки скорочують свої зовнішні борги», - продовжив фахівець.

Якщо ж говорити про стимулювання попиту на кредитні ресурси, то, за його словами, тут Нацбанк тісно співпрацює з урядом. «Зокрема, у нас є великі надії, що зростання попиту на кредити у «реальному секторі» посприяє реалізації Програми розвитку економіки на 2013-14 рр. Зі свого боку НБУ буде всіляко сприяти цьому», - резюмував Арсенюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204